HACCP felülvizsgálat

Miért szükséges a HACCP felülvizsgálat?

A HACCP felülvizsgálat egy kormányrendelet szerint 2 évente kötelező, azonban ajánlott évente végrehajtani.

Gondolhatnánk azt is, hogy ez a felülvizsgálat egy szükséges rossz, de sose feledjük, hogy minden egyes felülvizsgálat kiváló lehetőség számunkra a rendszerünkben levő esetleges hibák javítására, a szolgáltatási minőség fejlesztésére.

Továbbá egy vendéglátó vagy élelmiszer kereskedelmi egység működése során számos változás állhat be. Akár személyi, akár a forgalmazott termékek vonatkozásában.

Szükséges például, ha egy élelmiszerbolt eddig nem forgalmazott zöldséget, de most új zöldség standot szeretne kiépíteni. Vagy mondjuk akkor is szükséges, ha egy vendéglátó egység korábban csak italt forgalmazott, viszont mostantól büfét is szeretne üzemeltetni.

Ilyen esetekben első dolgunk, hogy felülvizsgáljuk az érvényben lévő szakhatósági engedélyeket, hogy az eredeti kérelmekben a hatóság mire adott engedélyt. Ha az üzemeltető ettől el szeretne térni, akkor indokolt az új engedélyeztetés. Ez esetben nem lehet 1 vagy 2 évet várni, mert érthető módon, az eredetileg kidolgozott rendszer már nem állja meg a helyét.

Továbbá a személyi állomány változása esetén is módosítani kell a meglevő rendszert.

HACCP felülvizsgálat menete

Az eredetileg kiépített HACCP rendszert alapul véve helyzetfelmérő lista kitöltésével felülvizsgáljuk az összes munkafolyamatot. Ha ehhez képest változás történt, akkor azt dokumentáljuk, mert a rendszert ezeket a pontokon módosítani kell.

A felülvizsgálat során készített jegyzőkönyvünket az eredeti kézikönyv mellett meg kell őrizni, hiszen az új dokumentáció, a hitelesítés bizonylat, hogy megtörtént a rendszer auditálása.

Ha nincs változás az eredeti rendszer kiépítése óta, akkor azt is dokumentáljuk, hisz az ellenőrzésünk a bizonyíték arra, hogy az auditálás megtörtént.

Amennyiben időközben törvényi, rendeletbeli változás állt be, ami az élelmiszerek forgalmazására vonatkozik, abban az esetben is a változások bevezetését, az új törvénynek megfelelően módosítani kell.

Kérjen ajánlatot »

Haccp Info
Hívja most
HACCP

HACCP készítés

gyorsan, olcsón,
garanciával


Kérjen ajánlatot »


kezfertotlenito-adagolo.jpg


Kézfertőtlenítő adagoló »