Az alábbi felsorolásban összegyűjtöttük az élelmiszerhigiénia, az élelmiszer minőségbiztosítás és a HACCP rendszer készítés szakterületén gyakran előforduló fogalmakat, kifejezéseket.

Nem talál egy szakkifejezést a listában? Kérdezze meg tőlünk, mi utánanézünk!

HACCP lexikon

Biztonság: olyan állapot, amikor a sérülés vagy a károsodás kockázatának szintje még elfogadható.

Borozó: rendszerint egy-egy borvidék jellegzetes borait kínálja, szeszes italokat nem hoz forgalomba, szeszmentes italokat szűk választékban kínál.

CCP: kritikus szabályozási pont.

Cukrász: elkészíti a cukrászati termékeket, felelős az anyaghányadok betartásáért.

Cukrászda:
cukrászkészítmények, édes- és sütőipari termékek, fagylaltok, hidegkonyhai készítmények, vermutok, pezsgők, rum, konyak és likőr értékesítése.

Csárda: étel és italkínálata hasonló a vendéglőkével, általában nyersanyagokra szakosodnak, vagy egy adott néprajzi egység illetve foglalkozás gasztronómiai hagyományait elevenítik fel.

Diszkó: éjszakai szórakozóhely, tánclehetőséget biztosít, széles ital- és szűkös ételkínálat jellemzi, fogyasztás zömmel a bárpultnál történik.

Dokumentum: tartós adathordozó közegen rögzített információ, amely a jogosultak számára hozzáférhető és emberi vagy gépi leolvasásra alkalmas.

Élelmiszer alkalmasság: annak biztosítása, hogy az élelmiszer a tervezett felhasználás szerint emberi fogyasztásra alkalmas.

Élelmiszerbiztonság: az élelmiszer egy olyan állapota, amelyben a fizikai, kémiai, biológiai veszély vagy károsodás bekövetkezésének valószínűsége egy elfogadható szint alatt van.

Élelmiszerhigiénia: az összes olyan feltétel és rendszabály betartása, amely az élelmiszerek biztonságának és alkalmasságának biztosításához szükséges.

Élelmiszerlánc: termelők, élelmiszer feldolgozók, kereskedelem, hatóságok, fogyasztók egyetlen szerteágazó láncolata, melyen belül meg kell osztaniuk egymás között a maximális élelmiszer biztonság elérésének felelőségét.

Ételbár: fogyasztás általában pult előtt, ételeket a vendég előtt készítik, az eladók egyszerre termelnek és értékesítenek is.

Étkezde: napi főétkezési igényeket elégít ki helyben fogyasztással vagy elvitellel, ételválasztéka korlátozott.

Étterem:
nagy befogadó képességű, déli és esti étkezésekre egyaránt lehetőséget nyújt, ételválasztéknak megfelelő italválasztékkal rendelkezik, lehet zene vagy műsorszolgáltatás, értékesítés önkiszolgáló vagy hagyományos formában.

Félkésztermék: a gyártó szempontjából olyan befejezetlen termék, amelyen a gyártó egy vagy több műveletet elvégzett, de még további megmunkálásra kerül.

Felülvizsgálat: független vizsgálat annak meghatározására, hogy a minőséggel kapcsolatos tevékenységek megfelelnek-e a tervezett intézkedéseknek.

Folyamatábra: valamely meghatározott élelmiszer előállításához vagy feldolgozásához használt lépések vagy műveletek sorrendjének módszeres ábrázolása.

HACCP igazolás: olyan dokumentáció, mely igazolja, hogy az adott egység HACCP rendszert vezetett be és azt működteti is.

HACCP tanúsítvány: olyan dokumentáció, mely igazolja, hogy az adott egység élelmiszerbiztonsági rendszerét az érvényben lévő szabványok szerint értékelték, és a rendszer megfelelt az előírásoknak.

Idegenárú ellenőrzés: beszerzett termék megfelelőségének megállapítása.

Kávéház: kínálatuk sokféle kávéból, kávékülönlegességből, hidegkonyhai termékek széles választékából áll.

Késztermék: további megmunkálásra nem kerülő, felhasználásra, fogyasztásra alkalmas, előírásnak megfelelő termék.

Kézilány: szakács irányítása mellett előkészítő munkát végez, esetleg adagol és tálal.

Kockázat: ártalmat vagy kárt okozó veszély várható előfordulási valószínűsége.

Kockázatelemzés: annak megállapítására, hogy az élelmiszerben jelenlevő egészségkárosító anyagok a lakosság egészségére nézve milyen mértékben jelentenek tényleges kockázatot.

Konyhafőnök: önállóan vezeti a konyhát és a hozzá tartozó előkészítő részlegeket, feladata a konyha zavartalan üzemeltetésének legjobban megfelelő munkaszervezés, dolgozók munkaidejének beosztása, kalkuláció szerinti anyaghányadok betartatása, felel a minőségért, termelés szakasszerűségéért, felelős a konyha rendjéért tisztaságáért.

Konyhai kisegítő: tevékenysége alapvetően szállítási és rakodómunka, helyiségek takarítása, felszerelési tárgyak tisztán tartása.

Konyhamészáros: feladata a tőkehúsok, hasított állatok, vadak, halak, szárnyasok mennyiségi és minőségi átvétele, majd bontása.

Minőségbiztosítás: olyan tervezett és módszeres tevékenység, amely megfelelő bizalmat hivatott kelteni arra, hogy az adott egység teljesíti az előírt minőségi követelményeket.

Mintavétel: nagyobb mennyiségű tételből előírt módon történő mintamennyiség elkülönítése vizsgálat céljára.

Mixer: bárpultnál sajátos értékesítő tevékenységet végez, kevert italok, koktélok, turmixok egyéb italok megfelelő hőmérsékleten való értékesítése.

Mulató: éjszakai szórakozóhely élő zenével és műsorral, italválasztékuk gazdag, többnyire hideg ételeket értékesít.

Munkahelyi étterem: meleg étellel való szervezett ellátást biztosítanak, általában menürendszerben, jellemzően önkiszolgáló.

Nemmegfelelőség: valamely előírt követelmény nem teljesülése.

Pecsenyesütő: idényterületeken, alkalmi tömegrendezvényeken működnek, ételválasztékuk húsféleségekből, húskészítményekből, zsiradékon, grillen készült ételekből salátákból savanyúságokból áll.

Pincér: az étel- és italfelszolgálással kapcsolatos napi munkaműveleteket végzi, ismeri az étel- és itallapot, figyelemmel kíséri a vendégek kívánságait.

Pultos: a rábízott pulton vagy pultrészen a napi értékesítés, áruk utánpótlása a feladata.

Raktáros: a nyersanyagok, kereskedelmi áruk, felszerelési tárgyak beszerzése és a raktározott áruk kezelése a feladata.

Rendszer felülvizsgálat: rendszeres és független vizsgálat annak meghatározására, hogy a HACCP tevékenységek, illetve ezek eredményei megfelelnek-e a tervezett intézkedéseknek.

Söröző: étel- italkínálata specializált, palackozott sörökből gazdag kínálat, berendezés sima, gyalult terítetlen vagy kockás terítővel megterített asztal.

Szabályzat: olyan dokumentum, amely valamely egység számára kötelező hatályú előírásokat tartalmaz és amelyet egy hatóság vagy vezető testület ad ki.

Szakács: önállóan készíti az étlapon szereplő ételeket, felelős azok szakszerű elkészítéséért, minőségéért, ellenőrzi a konyhai dolgozók előkészítő és termelő munkáját.

Tanúsítvány:
felhatalmazott szerv által aláírt dokumentum, amely megerősíti, hogy a szolgáltató a vonatkozó előírások követelményeit kielégítette.

Vendéglő: kisebb egyedi jellegű családias környezetet nyújtó üzletek, kínálata házias, szűkebb körű étel italválaszték, berendezések bútorok hagyományosak.

Veszélyelemzés: a veszélyekről és a jelenlétükhöz vezető körülményekről való információgyűjtés és értékelés folyamata.

Kérjen ajánlatot »

Haccp Info
Hívja most
HACCP

HACCP készítés

gyorsan, olcsón,
garanciával


Kérjen ajánlatot »


kezfertotlenito-adagolo.jpg


Kézfertőtlenítő adagoló »