Az alábbi felsorolásban összegyűjtöttük az élelmiszerhigiénia, az élelmiszer minőségbiztosítás és a HACCP rendszer készítés szakterületén gyakran előforduló fogalmakat, kifejezéseket.
Nem talál egy szakkifejezést a listában? Kérdezze meg tőlünk, mi utánanézünk!
HACCP lexikon
Biztonság: olyan állapot, amikor a sérülés vagy a károsodás kockázatának szintje még elfogadható.
Borozó: rendszerint egy-egy borvidék jellegzetes borait kínálja, szeszes italokat nem hoz forgalomba, szeszmentes italokat szűk választékban kínál.
CCP: kritikus szabályozási pont.
Cukrász: elkészíti a cukrászati termékeket, felelős az anyaghányadok betartásáért.
Cukrászda: cukrászkészítmények, édes- és sütőipari termékek, fagylaltok, hidegkonyhai készítmények, vermutok, pezsgők, rum, konyak és likőr értékesítése.
Csárda: étel és italkínálata hasonló a vendéglőkével, általában nyersanyagokra szakosodnak, vagy egy adott néprajzi egység illetve foglalkozás gasztronómiai hagyományait elevenítik fel.
Diszkó: éjszakai szórakozóhely, tánclehetőséget biztosít, széles ital- és szűkös ételkínálat jellemzi, fogyasztás zömmel a bárpultnál történik.
Dokumentum: tartós adathordozó közegen rögzített információ, amely a jogosultak számára hozzáférhető és emberi vagy gépi leolvasásra alkalmas.
Élelmiszer alkalmasság: annak biztosítása, hogy az élelmiszer a tervezett felhasználás szerint emberi fogyasztásra alkalmas.
Élelmiszerbiztonság: az élelmiszer egy olyan állapota, amelyben a fizikai, kémiai, biológiai veszély vagy károsodás bekövetkezésének valószínűsége egy elfogadható szint alatt van.
Élelmiszerhigiénia: az összes olyan feltétel és rendszabály betartása, amely az élelmiszerek biztonságának és alkalmasságának biztosításához szükséges.
Élelmiszerlánc: termelők, élelmiszer feldolgozók, kereskedelem, hatóságok, fogyasztók egyetlen szerteágazó láncolata, melyen belül meg kell osztaniuk egymás között a maximális élelmiszer biztonság elérésének felelőségét.
Ételbár: fogyasztás általában pult előtt, ételeket a vendég előtt készítik, az eladók egyszerre termelnek és értékesítenek is.
Étkezde: napi főétkezési igényeket elégít ki helyben fogyasztással vagy elvitellel, ételválasztéka korlátozott.
Étterem: nagy befogadó képességű, déli és esti étkezésekre egyaránt lehetőséget nyújt, ételválasztéknak megfelelő italválasztékkal rendelkezik, lehet zene vagy műsorszolgáltatás, értékesítés önkiszolgáló vagy hagyományos formában.
Félkésztermék: a gyártó szempontjából olyan befejezetlen termék, amelyen a gyártó egy vagy több műveletet elvégzett, de még további megmunkálásra kerül.
Felülvizsgálat: független vizsgálat annak meghatározására, hogy a minőséggel kapcsolatos tevékenységek megfelelnek-e a tervezett intézkedéseknek.
Folyamatábra: valamely meghatározott élelmiszer előállításához vagy feldolgozásához használt lépések vagy műveletek sorrendjének módszeres ábrázolása.
HACCP igazolás: olyan dokumentáció, mely igazolja, hogy az adott egység HACCP rendszert vezetett be és azt működteti is.
HACCP tanúsítvány: olyan dokumentáció, mely igazolja, hogy az adott egység élelmiszerbiztonsági rendszerét az érvényben lévő szabványok szerint értékelték, és a rendszer megfelelt az előírásoknak.
Idegenárú ellenőrzés: beszerzett termék megfelelőségének megállapítása.
Kávéház: kínálatuk sokféle kávéból, kávékülönlegességből, hidegkonyhai termékek széles választékából áll.
Késztermék: további megmunkálásra nem kerülő, felhasználásra, fogyasztásra alkalmas, előírásnak megfelelő termék.
Kézilány: szakács irányítása mellett előkészítő munkát végez, esetleg adagol és tálal.
Kockázat: ártalmat vagy kárt okozó veszély várható előfordulási valószínűsége.
Kockázatelemzés: annak megállapítására, hogy az élelmiszerben jelenlevő egészségkárosító anyagok a lakosság egészségére nézve milyen mértékben jelentenek tényleges kockázatot.
Konyhafőnök: önállóan vezeti a konyhát és a hozzá tartozó előkészítő részlegeket, feladata a konyha zavartalan üzemeltetésének legjobban megfelelő munkaszervezés, dolgozók munkaidejének beosztása, kalkuláció szerinti anyaghányadok betartatása, felel a minőségért, termelés szakasszerűségéért, felelős a konyha rendjéért tisztaságáért.
Konyhai kisegítő: tevékenysége alapvetően szállítási és rakodómunka, helyiségek takarítása, felszerelési tárgyak tisztán tartása.
Konyhamészáros: feladata a tőkehúsok, hasított állatok, vadak, halak, szárnyasok mennyiségi és minőségi átvétele, majd bontása.
Minőségbiztosítás: olyan tervezett és módszeres tevékenység, amely megfelelő bizalmat hivatott kelteni arra, hogy az adott egység teljesíti az előírt minőségi követelményeket.
Mintavétel: nagyobb mennyiségű tételből előírt módon történő mintamennyiség elkülönítése vizsgálat céljára.
Mixer: bárpultnál sajátos értékesítő tevékenységet végez, kevert italok, koktélok, turmixok egyéb italok megfelelő hőmérsékleten való értékesítése.
Mulató: éjszakai szórakozóhely élő zenével és műsorral, italválasztékuk gazdag, többnyire hideg ételeket értékesít.
Munkahelyi étterem: meleg étellel való szervezett ellátást biztosítanak, általában menürendszerben, jellemzően önkiszolgáló.
Nemmegfelelőség: valamely előírt követelmény nem teljesülése.
Pecsenyesütő: idényterületeken, alkalmi tömegrendezvényeken működnek, ételválasztékuk húsféleségekből, húskészítményekből, zsiradékon, grillen készült ételekből salátákból savanyúságokból áll.
Pincér: az étel- és italfelszolgálással kapcsolatos napi munkaműveleteket végzi, ismeri az étel- és itallapot, figyelemmel kíséri a vendégek kívánságait.
Pultos: a rábízott pulton vagy pultrészen a napi értékesítés, áruk utánpótlása a feladata.
Raktáros: a nyersanyagok, kereskedelmi áruk, felszerelési tárgyak beszerzése és a raktározott áruk kezelése a feladata.
Rendszer felülvizsgálat: rendszeres és független vizsgálat annak meghatározására, hogy a HACCP tevékenységek, illetve ezek eredményei megfelelnek-e a tervezett intézkedéseknek.
Söröző: étel- italkínálata specializált, palackozott sörökből gazdag kínálat, berendezés sima, gyalult terítetlen vagy kockás terítővel megterített asztal.
Szabályzat: olyan dokumentum, amely valamely egység számára kötelező hatályú előírásokat tartalmaz és amelyet egy hatóság vagy vezető testület ad ki.
Szakács: önállóan készíti az étlapon szereplő ételeket, felelős azok szakszerű elkészítéséért, minőségéért, ellenőrzi a konyhai dolgozók előkészítő és termelő munkáját.
Tanúsítvány: felhatalmazott szerv által aláírt dokumentum, amely megerősíti, hogy a szolgáltató a vonatkozó előírások követelményeit kielégítette.
Vendéglő: kisebb egyedi jellegű családias környezetet nyújtó üzletek, kínálata házias, szűkebb körű étel italválaszték, berendezések bútorok hagyományosak.
Veszélyelemzés: a veszélyekről és a jelenlétükhöz vezető körülményekről való információgyűjtés és értékelés folyamata.