Élelmiszerhigiénia, élelmiszer minőségbiztosítás közérthetően

Élelmiszerhigiénia célja

Az élelmiszerhigiénia fő célja az élelmiszer hamisítás megakadályozása, az élelmiszerek higiéniai állapotának ellenőrzése, a jelentős nemzetgazdasági kárt okozó állatjárványok elleni védekezés, az állatjárványokhoz kapcsolódó fertőző eredetű emberi megbetegedések kialakulásának megelőzése.

Mindez úgy érhető el, hogy az élelmiszerhigiénia tárgykörébe tartozó vizsgálatok és kutatások alapján folyamatosan korlátozó előírások jelennek meg valamennyi élelmiszer kémiai szennyezőire, higiénia fokára, a növényi termékekben található növényvédőszer maradékokra, a radioaktív szennyezettségre, a takarmányok összetételére és károsanyag tartalmára.

Élelmiszer minőségbiztosítás

Az élelmiszer minőségbiztonsítás létjogosúltsága egyre növekszik, hiszen a fogyasztó manapság már teljesen kiszolgáltatottá vált, ugyanis szinte semmi rálátása nincs az élelmiszerek termelési környezetére, higiénia fokára, a nyersanyagok esetleges szennyezettségére és az élelmiszer előállítás technológiájára.

Az élelmiszer minőségbiztonsítás szempontjából elsődleges követelmény a szigorú élelmiszer higiénia rendszabályok kidolgozása és betartása az élelmiszer előállítás, élelmiszer feldolgozás, élelmiszer tárolás valamint a közétkeztetés és a vendéglátás folyamatában.

Élelmiszerlánc

Termelők, élelmiszer feldolgozók, kereskedelem, hatóságok, fogyasztók egyetlen szerteágazó láncolata, melyen belül meg kell osztaniuk egymás között a maximális élelmiszer biztonság és higiénia elérésének felelőségét.

Az élelmiszerlánc szereplői

  • Alapanyag előállítás → Mezőgazdaság
  • Élelmiszer gyártás → Élelmiszeripar
  • Élelmiszer kereskedelem → Kereskedelem
  • Élelmiszer fogyasztás → Fogyasztók

A minőség biztosítása az élelmiszerláncban

Az élelmiszerláncon belül az élelmiszerminőség, élelmiszerhigiénia és biztonsági szempontjainak érvényesítése három érdekelt fél együttműködésén alapszik:

  • a vásárló, a fogyasztó,
  • az élelmiszer előállítás és forgalmazás szereplői,
  • az állami szabályozás és felügyelet.

Kérjen ajánlatot »

Haccp Info
Hívja most
HACCP

HACCP készítés

gyorsan, olcsón,
garanciával


Kérjen ajánlatot »


kezfertotlenito-adagolo.jpg


Kézfertőtlenítő adagoló »